HTML

Dunai bűbáj

Találkozások, emberek, kapcsolatok. Férfiak, nők. Miértek és hogyanok. Kérdések és olykor válaszok. Események, villanások, élmények. Budapestről, a Duna-partról és máshonnan.

2008.09.29. 02:57 Ms Drama Queen

Felismerések

Azt a kérdést, hogy az életben hány mindent elsöprő szerelem van, teljesen hitelesen csak retrospektív jelleggel tudom majd megválaszolni. Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy van az az erő és mélység, amely nem reprodukálható. Amihez csupán hasonlót lehet felépíteni. Ami nem túlszárnyalható. Amelynek emléke nem halványul, legfeljebb az idő múlása segít másképpen tekinteni rá.

Vannak emberek, akik meglepő módon képesek ugyanazt kétszer, háromszor, többször felépíteni. Ám ezek az építmények éppen emiatt nem egyedülállóak, nem különlegesek, nem helyettesíthetetlenek.

Egészen más a World Trade Centerek dolga. Azon a helyen, azon az adott, semmivel össze nem keverhető helyen bár lehet építkezni, az újonnan felállított építmény nem helyettesíti az eredetit. A jövőben ott dolgozó emberek nem léphetnek az áldozatok helyébe. Nem tehetnek értük. A jelen – és jelen nemzedék – számára kínálhatnak szebb jövőt, kétségkívül. A jelenleginél szebbet. De nem az elmúltnál.

Az emberi észlelés egy igazán furcsa folyamat. Tulajdonképpen megtévesztő. Borzasztó mély, kegyetlen, elviselhetetlen fájdalmak után képessé válunk arra, hogy megértsük, nincs, ennyi, vonal, vége. Hogy a doboz fedelét le kell zárni, lelakatolni, és többet nem kinyitni. Távolról őrizni azt, ami a múltból megmaradt. Szilánkosra hullott önmagunkat csipesszel szedegetni és a darabokat a megfelelő helyre illeszteni. És aztán egy lépés előre, egy szippantás az új klíma levegőjébe: a halandó alkalmazkodni próbál. Felállni és előre tekinteni. Néhány lépés, majd villámcsapásszerűen hasít az elmébe a felismerés: nemcsak, hogy MÁR nincsen, de EZUTÁN SEM LESZ TÖBBÉ. S ekkor az addig egy-két színnel kifesteni kezdett kép ismét teljesen fekete lesz. Egészen mély, totálisan fekete…

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://dunaibubaj.blog.hu/api/trackback/id/tr32686569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása